Boekhouden voor zelfstandigen in bijberoep

Als zelfstandige in bijberoep ben je verplicht om een boekhouding te voeren. Deze boekhouding vormt de basis om elk kwartaal een BTW aangifte te doen en één keer per jaar de personenbelasting in te vullen. Als zelfstandige in bijberoep kan je kiezen tussen het voeren van een dubbele boekhouding of een vereenvoudigde, enkelvoudige boekhouding.

Dubbele boekhouding

Alle grote bedrijven zijn verplicht een dubbele boekhouding te voeren. Dit is een stuk complexer dan een vereenvoudigde boekhouding en daarom geldt deze verplichting niet voor zelfstandige in bijberoep wanneer de omzet lager is dan 500.000 euro. Er zijn verschillende boekhoudpakketten op de markt om een dubbele boekhouding te voeren. Deze pakketen zijn echter gericht op grotere onderneming waardoor ze vaak duur en complex zijn.

Vereenvoudigde boekhouding

Een vereenvoudigde boekhouding is vaak aangewezen als je start met ondernemen omdat deze gemakkelijker te beheren is en voor de meeste onder ons uit te voeren is zonder boekhouder. Een beschrijving van wat een vereenvoudigde boekhouding moet bevatten vind je hier.

De goedkoopste manier om een vereenvoudigde boekhouding te voeren is in Excel. Dit is natuurlijk niet de meest ideale manier. U zal zelf uw BTW aangifte moeten berekenen. Dit zal snel omslachtig worden indien u bijvoorbeeld kosten moet splitsen tussen privé en bedrijfsgebruik of aankopen doet in het buitenland (Google Adwords, webwinkels,...).

Contacteer onze gratis fiscale hulplijn

Nog vragen? Als Cashaca gebruiker kan je onze gratis fiscale hulplijn contacteren en één van onze adviseurs helpt jou snel verder!