Hoe neemt u een creditnota op in de BTW aangifte?

Creditnota ontvangen van leverancier

Het BTW tarief dat wordt gebruikt op de creditnota zal steeds gelijk zijn aan het tarief van de oorspronkelijke factuur. Bij het ontvangen van de oorspronkelijke factuur heeft u het bedrag (excl. BTW) in vak 81, 82 of 83 van de BTW aangifte ingeschreven en de verschuldigde BTW in vak 59.

Wanneer u nu een creditnota ontvangen heeft zal u respectievelijk vak 81, 82 of 83 verminderen met het ontvangen bedrag vermeld op de creditnota. Verder moet u het bedrag ook vermelden in vak 85. De verschuligde BTW die u in vak 59 had opgenomen wijzigt u niet. De BTW die op de creditnota vermeldt staat moet u inschrijven in vak 63. Deze BTW zal u niet meer kunnen aftrekken aangezien de kosten waaraan deze BTW gelinkt is ook wegvallen

De bovenvermelde uitleg is enkel geldig wanneer de creditnota wordt uitgereikt door een Belgische leverancier. Indien dit niet het geval is dan worden de boekingen complexer.

Creditnota verstuurd naar klant

Het BTW tarief dat u moet aanrekenen op de creditnota is gelijk aan het tarief op de oorspronkelijke factuur. Bij het versturen van creditnota's moet u het oorspronkelijke bedrag dat u heeft opgenomen in de BTW aangifte bij het versturen van een factuur nooit corrigeren. Het verwerken van verstuurde creditnota's is dus niet gelijk aan wat u moet doen bij ontvangst van een creditnota. Wel moet u het bedrag vermeld in de creditnota (excl. BTW) vermelden in vak 49. De BTW die u door de creditnota kan terugvorderen moet u vermelden in vak 64.

Automatische boeking van creditnota's door Cashaca

Voor gebruikers van het Cashaca boekhoudpakket hebben wij deze boekingen voorgeprogrammeerd. Zo kan u boekhouden zonder nood aan een dure boekhouder. U neemt de creditnota op in uw boekhouding zoals al uw andere verstuurde en ontvangen facturen en wij zorgen dat de BTW aangifte correct gebeurt.

Cashaca is een eenvoudig boekhoudpakket speciaal gericht op zelfstandigen in hoofd- en bijberoep zodat u zonder boekhouder en tegen een lage kost verder geholpen bent.

Contacteer onze gratis fiscale hulplijn

Nog vragen? Als Cashaca gebruiker kan je onze gratis fiscale hulplijn contacteren en één van onze adviseurs helpt jou snel verder!