Voorafbetalingen personenbelasting

Wat zijn voorafbetalingen van de personenbelasting?

Om te vermijden dat de overheid tot op het einde van het jaar op jouw belastinginkomsten moet wachten, vraagt ze voorschotten op de personenbelasting.

Bij werknemers is dit eenvoudig: de werkgever zal iedere maand een deel van het loon reeds doorstorten aan de overheid (de bedrijfsvoorheffing). 

Als zelfstandige is er echter niemand die deze voorafbetalingen in jouw plaats zal doen. Daarom kan je zelf voorafbetalingen doen. De overheid moedigt dit financieel dan ook sterk aan.

Op het einde van het jaar berekent de overheid het verschil tussen wat ja al betaald hebt en wat je verschuldigd bent. Indien je te weinig voorafbetaalde zal de overheid een belastingverhoging van 9% toepassen op het verschil!

Ben je een beginnend zelfstandige?

Voor de eerste drie jaren dat je zelfstandige in hoofdberoep bent gebruikt de overheid een ander systeem: zij zal dan geen verhoging van 9% toepassen op de belastingen die niet vooraf betaald werden.  Maar het blijft interessant om voorafbetalingen te doen omdat de overheid je een bonificatie (=belastingvermindering) toekent als je voorafbetalingen doet.

Hoeveel voorafbetaling moet ik storten?

Je kan zelf kiezen hoeveel en wanneer je jouw voorafbetalingen doet. Hoe vroeger in het jaar je voorafbetalingen uitvoert hoe groter jouw financieel voordeel. Alle betalingen die je tot 10 april uitvoert leveren het grootste voordeel op. Daarna zal het voordeel elk kwartaal verlagen. 

Onze aanbeveling is om voor 10 april reeds een voorafbetaling te maken die (bijna) gelijk is aan het totaal van de belastingen die je verwacht te moeten betalen over jouw winst van dit jaar. Dit is zeker geen verplichting maar indien je dit financieel aankan levert dit een voordeel op van 12% van het betaalde bedrag. Er zijn weinig andere investeringen die dit rendement kunnen bieden. 

Kan je zo'n groot bedrag daarentegen in één keer niet ophoesten dan raden wij je aan op het einde van elk kwartaal naar jouw winst te kijken en te berekenen hoeveel belastingen je hierop verschuldigd zal zijn. Dit bedrag (vermenigvuldigd met 1,06) betaal je dan minstens vooraf.

Aangezien de impact van de voorafbetalingen op jouw belastingfactuur het resultaat is van een complexe berekening heeft Cashaca voor jou een simulatiemodule voorzien waarlangs je zelf kan berekenen wat de impact is van jouw voorafbetalingen op jouw belastingfactuur.

Je vindt deze simulatiemodule in Cashaca via het menu Resultatenrekening > Simulatie voorafbetalingen zelfstandigen

Hoe voer ik deze voorafbetaling uit?

Het eenvoudigste doet je dit online via MyMinfin (menu Mijn betalingen >Voorafbetalingen). Zo betaal je automatisch op het juiste rekeningnummer en met de juiste gestructureerde mededeling. Je moet alleen het bedrag dat je wilt storten nog invullen en op "Online betalen" klikken.

Opgepast:gebruik nooit het rekeningnummer waarop je jouw BTW stort. Dit is een ander rekeningnummer.

Inloggen op MyMinfin

Contacteer onze gratis fiscale hulplijn

Nog vragen? Als Cashaca gebruiker kan je onze gratis fiscale hulplijn contacteren en één van onze adviseurs helpt jou snel verder!