Moet je als zelfstandige een zakelijke bankrekening hebben?

Neen, als zelfstandige moet je niet verplicht een aparte zakelijke bankrekening hebben. Als zelfstandige wordt er immers geen wettelijk onderscheid gemaakt tussen jouw privé bezittingen en jouw zakelijke bezittingen.

Maar wij raden elke zelfstandige, zowel in bijberoep als in hoofdberoep, aan om een aparte zakelijke rekening te openen.

Waarom? Om het overzicht te bewaren. Je kan deze rekening dan gebruiken voor al jouw zakelijke inkomsten en uitgaven. Als je deze bankrekening dan verbindt met Cashaca zal onze software al jouw betalingen automatisch importeren en valt het direct op indien een bepaalde betaling nog niet werd opgenomen in jouw boekhouding. Zo verklein je aanzienlijk de kans dat je een aankoop of verkoop vergeet op te nemen in jouw boekhouding.

Geld overschrijven tussen jouw zakelijke en privé-bankrekening

Je mag zonder enige beperking steeds geld overschrijven tussen jouw bankrekeningen. Doe je bijvoorbeeld een zakelijke aankoop met jouw privé-bankkaart dan mag je dit bedrag van jouw zakelijke rekening naar jouw privérekening overschrijven. Sommige zelfstandigen vinden deze manier van werken overzichtelijker al moet je dit zeker niet doen.

Verder is er bij zelfstandigen soms verwarring over een "loon" dat men zichzelf zou uitkeren door een overschrijving van de zakelijke rekening naar een privérekening. Het concept "loon" bestaat niet als u zelfstandige bent. Zoals hierboven aangehaald wordt er wettelijk geen onderscheidt gemaakt tussen de bezittingen van u als privé-persoon en uw zakelijke activiteiten. Een loon is een vergoeding van een vennootschap aan een privé-persoon maar als zelfstandige heeft u geen vennootschap.

Als u wenst mag u dus elke maand of kwartaal een vast bedrag overschrijven van uw zakelijke rekening naar uw privérekening. Maar dit is geen "loon" en moet/mag ook niet als een kost worden opgenomen in uw boekhouding. U kan zo'n overschrijving in uw Cashaca boekhouding gewoon opnemen als een transfer tussen bankrekeningen. Dit zal verder geen enkele impact hebben op de berekening van uw winst.

Contacteer onze gratis fiscale hulplijn

Nog vragen? Als Cashaca gebruiker kan je onze gratis fiscale hulplijn contacteren en één van onze adviseurs helpt jou snel verder!