Mijn buitenlandse leverancier heeft mij BTW aangerekend terwijl dit niet moet, wat nu?

Bij een verkoop binnen België stort de verkoper BTW aan de staat, betaalt de koper btw aan de verkoper en betaalt de staat BTW terug aan de koper om de cirkel rond te maken. Bij een verkoop tussen Europese bedrijven die elk in een ander landen gevestigd zijn gelden er andere regels en moet er geen BTW worden aangerekend door de verkoper. We spreken van een intracommunautaire transactie.  Bij verkopen tussen Europese landen wordt de BTW verlegd van de verkoper naar de koper. Dit wil zeggen dat de koper zowel de BTW moet betalen aan de staat (en niet de verkoper) en deze mag terugtrekken. Een vestzak-broekzak operatie dus waarbij niemand nog BTW betaalt al zal de BTW aangifte van de koper in één vak tonen dat hij BTW moet betalen en in een ander vak dat hij BTW mag terugtrekken.

Nu kan het voorkomen dat bij aankoop in een ander Europees land de verkoper deze regeling niet kent of vergeet toe te passen en toch BTW aanrekent alsof jij een particulier bent en geen bedrijf met een BTW nummer. Deze BTW kan je niet terugtrekken in België omdat de verkoper deze BTW niet stort aan België maar aan zijn staat. De beste oplossing is een nieuwe factuur te vragen aan de verkoper zonder BTW. Soms weigeren deze dit. In dit geval moet je het volledige bedrag, incl. buitenlandse BTW opnemen in jouw Belgische boekhouding als het bedrag excl. Belgische BTW. Je trekt de buitenlandse BTW dus niet terug maar je kan hem nog wel als een extra kost boeken om zo jouw winst, en belastingen, te verlagen.

Er bestaat ook nog de mogelijkheid om de BTW die verkeerd werd aangerekend terug te trekken in het land van de verkoper. Deze procedures zijn verschillend per land en voor kleine bedragen waarschijnlijk de moeite niet waard.

Contacteer onze gratis boekinghulplijn

Nog vragen? Als Cashaca gebruiker kan je onze gratis fiscale hulplijn contacteren en één van onze adviseurs helpt jou snel verder!