Hoe cadeaubonnen boeken?

Hoe die je de verkoop van een cadeaubonnen / voucher op te nemen in jouw boekhouding?

De manier waarop je de verkoop van een cadeaubon opneemt in jouw boekhouding hangt af van de type cadeaubon.

Enkelvoudig bruikbare cadeaubon

Dit is een cadeaubon / voucher waarbij vooraf geweten is hoeveel btw verschuldigd zal zijn bij het inruilen van de bon. (omdat hetzelfde BTW tarief wordt aangerekend op al jouw verkopen)

Bijvoorbeeld: een bon uit een modezaak staat garant voor 21% btw wanneer met de bon wordt betaald.

Boeking

Als zelfstandige dien je de bon op te nemen als een reguliere verkoop in jouw boekhouding op het moment dat je deze uitreikt. Dit ongeacht het feit dat de bon daadwerkelijk gebruikt wordt of niet. (op het moment dat de bon gebruikt wordt moet u verder niets opnemen in jouw boekhouding).

Meervoudig bruikbare cadeaubon

Dit is een bon / voucher waarbij bij op het moment dat de bon uitgereikt wordt niet geweten is hoeveel btw verschuldigd zal zijn bij het inruilen van de bon.

Bijvoorbeeld: een bon uit een boekenwinkel (6% btw) die ook cd's en dvd's verkoopt (21% btw).

Boeking

Als zelfstandige dien je bij de uitreiking van de cadeaubon deze NIET op te nemen als een verkoop in jouw boekhouding. Je neemt deze pas op als een. verkoop op het ogenblik dat de bon daadwerkelijk wordt ingeruild (en het percentage van de toepasselijke btw bekend zal zijn). Om je financieel dagboek te doen kloppen in Cashaca, geef je de totale waarde van de bon in via het betaalmenu op het ogenblik van ontvangst van het tegoed van de bon.

Contacteer onze gratis fiscale hulplijn

Nog vragen? Als Cashaca gebruiker kan je onze gratis fiscale hulplijn contacteren en één van onze adviseurs helpt jou snel verder!