De verschillende soorten kosten

Wat is het verschil tussen handelsgoederen, grond- en hulpstoffen, investeringen en overige goederen en diensten?

Bij een BTW aangifte moet u uw kosten opsplitsen tussen:

  • Handelsgoederen, grond- en hulpstoffen
  • Investeringen (aankoop bedrijfsmiddelen)
  • Overige goederen en diensten

Handelsgoederen

Handelsgoederen zijn goederen die u koopt met het doel om deze later (met een winst) door te verkopen. Denk hierbij aan een winkel die eerst zijn waren inkoopt om deze daarna aan zijn klanten te verkopen.

Grond- en hulpstoffen

Grond- en hulpstoffen worden door een producten omgevormd tot een eindproduct dat hij kan verkopen. Denk hierbij aan meel voor een bakker of staal voor een producent van machines.

Investeringen

Investeringen zijn aankopen van goederen die een leven hebben dat langer is dan een jaar. Denk hierbij aan meubilair, gebouwen, computers en dergelijke. Investeringen moet u afschrijven over het leven van de aangekochte goederen. De BTW op deze aankopen kan u wel in één keer aftrekken op het moment van aankoop.

Overige goederen

Overige goederen zijn fysieke goederen die niet in de bovenstaande categorieën vallen. Denk hierbij bv. aan kantoorbenodigdheden.

Overige diensten

Overige diensten zijn niet-fysieke aankopen die niet in bovenstaande categorieën vallen. Denk hierbij aan verzekeringspremies, verwarming, telefoonrekening, en dergelijke.

Contacteer onze gratis fiscale hulplijn

Nog vragen? Als Cashaca gebruiker kan je onze gratis fiscale hulplijn contacteren en één van onze adviseurs helpt jou snel verder!