aftrekbare beroepskosten zelfstandigen

Water, elektriciteit, gas en verwarming

Leercentrum
Lijst aftrekbare kosten
Water, elektriciteit, gas en verwarming

Een werkplek die niet bij u thuis gelegen is

Dit is heel eenvoudig: alle kosten die verband houden met deze werkplek of kantoor zijn aftrekbaar.

Ook de BTW op deze aankopen kan u volledig terugtrekken. Zoals steeds kan u deze BTW enkel terugrekken indien u een geldige factuur heeft die uw BTW nummer vermeld. Let er dus op deze informatie mee te delen aan uw energieleverancier op het moment dat u een contract afsluit.

Thuiskantoor

Als u een deel van uw woning gebruikt als kantoor of werkplek voor uw zelfstandige activiteiten zijn een deel van de kosten van water, elektriciteit en gas aftrekbaar. Het deel dat u mag aftrekken houdt verband met de grootte van uw werkplek t.o.v. de hele woning. Heeft u bijvoorbeeld een apart kantoor van 15 m2 en heeft uw woning een oppervlakten van 150 m2 dan zijn 10% van deze kosten aftrekbaar.

Let op, theoretisch kan u de BTW op deze aankopen volgens hetzelfde percentage terugtrekken. Maar hiervoor heeft u dan wel een factuur nodig welke uw BTW nummer vermeld. Indien u zo'n factuur niet heeft dan kan u de BTW niet terugtrekken.

Indien u zowel een kantoor thuis heeft als een aparte werkplek dan mag u voor beide locaties uw kosten opnemen in uw boekhouding.

Contacteer onze gratis fiscale hulplijn

Nog vragen? Als Cashaca gebruiker kan je onze gratis fiscale hulplijn contacteren en één van onze adviseurs helpt jou snel verder!