aftrekbare beroepskosten zelfstandigen

Telefoon

Telefoonkosten zijn typisch gedeeltelijk aftrekbaar

Het is voor iedereen duidelijk dat vandaag de dag iedere zelfstandige een telefoon nodig heeft om zijn professionele activiteiten te organiseren, of je nu in een administratieve sector of bouwsector werkt. Zowel jouw vaste lijn als jouw gsm is dus aftrekbaar.

Heb je een kantoor met een vaste lijn die niet bij jouw thuis gelegen is? Dan is deze volledig aftrekbaar.

Bij jouw vaste lijn thuis en jouw gsm gaat met er van uit dat je deze ook privé gebruikt en zal je dus een percentage beroepsgebruik moeten bereken. Dit gedeelte van jouw telefoonrekening is een aftrekbare kost.

Percentage beroepsgebruik berekenen

Je kan dit percentage schatten door het aantal dagen dat je werkt te delen door 7. Werk je bijvoorbeeld als zelfstandige in bijberoep 1 dag per week als zelfstandige dan kan je jouw beroepsgebruik als 1/7 = ~15% schatten. Werk je als zelfstandige in hoofdberoep 5 dagen per week dan is jouw beroepsgebruik 5/7 = ~ 72%.

Bovenstaande berekening maakt duidelijk dat meer dan 75% van telefoonkosten aftrekken vragen zal oproepen bij een controleur en u dit beter niet doet.

De logica bij de berekening van internetkosten loopt gelijk dus het beroepsgebruik van beide kosten komt typisch ook overeen.

En jouw telefoontoestel?

Deze zal je waarschijnlijk ook zowel privé als beroepsmatig gebruiken. De aftrekbaarheid van deze kost loopt dus gelijk met jouw telefoonabonnement. Wel is het zo dat een telefoontoestel langer dan één jaar meegaat en je deze dus als een investering in jouw Cashaca boekhouding zal moeten opnemen en afschrijven. Voor telefoons wordt een afschrijvingstermijn van 3 jaar gebruikt. Bij het inboeken van deze aankoop in Cashaca selecteer je daarom dat het om een investering gaat. Cashaca zal dan automatisch voor jou deze afschrijvingen berekenen en deze correct opnemen in resultatenrekening, BTW aangifte en belastingaangifte.

Ben je actief in de IT wereld en moet je jouw software kunnen testen op verschillende toestellen? Dan is het zeker te verantwoorden dat je meer dan één toestel aankoopt en dat slechts één van deze toestellen privé gebruikt wordt en bij de andere toestellen het beroepsmatig gebruik 100% is!

Contacteer onze gratis fiscale hulplijn

Nog vragen? Als Cashaca gebruiker kan je onze gratis fiscale hulplijn contacteren en één van onze adviseurs helpt jou snel verder!