aftrekbare beroepskosten zelfstandigen

Reiskosten

Zakelijke reizen zijn volledig aftrekbaar

Indien je reist voor zakelijke doeleinden dan zijn alle kosten die met deze reis verband houden aftrekbaar: vervoerskosten (vliegtuig, trein, taxi, huurauto), hotel, maaltijden, ....

Bij een controle moet u dus de professionele reden van de reis kunnen verklaren: u ging een (potentiële) klant of leverancier bezoeken, een conferentie bijwonen, een opleiding volgen ...

Gemengde reizen

Wie wilt nu niet het aangename aan het nuttige koppelen? Daarom kiest u er misschien voor om samen met uw partner te reizen of enkele dagen extra op uw bestemming te blijven. Dit kan, maar deze privé kosten zijn natuurlijk niet aftrekbaar. De extra nachten aan hotelkosten en maaltijden kan u dus niet aftrekken en het vliegtuigticket van uw partner ook niet!

Een belastingcontroleur durft in deze situaties al eens door te vragen.

Dagvergoedingen / Per diem

Als zelfstandige zonder vennootschap mag je enkel de werkelijke kosten die je maakt tijdens het reizen aftrekken. Elke aankoop/kost die je opneemt in jouw boekhouding met je dus kunnen bewijzen aan de hand van een factuur of ticket.  Forfaitaire dagvergoedingen zijn niet van toepassing op zelfstandigen.

Contacteer onze gratis fiscale hulplijn

Nog vragen? Als Cashaca gebruiker kan je onze gratis fiscale hulplijn contacteren en één van onze adviseurs helpt jou snel verder!