aftrekbare beroepskosten zelfstandigen

Openbaar vervoer

Indien u voor beroepsmatige verplaatsingen het openbaar vervoer gebruikt is deze aankoop 100% aftrekbaar. Dus zowel als u met de trein reist (NMBS) of met de bus (De Lijn).

De BTW (6%) op openbaar vervoer is volledig aftrekbaar

Ter herinnering, in normale omstandigheden kan u enkel de BTW op een aankopen terugtrekken indien u beschikt over een factuur van deze aankoop. Het openbaar vervoer is hier echter een uitzondering op. Aangezien de NMBS en De Lijn niet verplicht zijn om u een factuur te bezorgen heeft u ook geen factuur nodig heeft om de BTW te kunnen terugtrekken. Eender welk bewijs van uw aankoop volstaat (uw ticket, een e-mailbevestiging, een bankuittreksel van uw betaling, ...).

Let wel op dat de BTW op treintickets of bustickets maar 6% is en geen 21% BTW!

De volledige kost is aftrekbaar bij het berekenen van uw winst

Openbaar vervoer volgt de algemene regel rond de aftrekbaarheid van beroepskosten: u mag deze volledige kost opnemen en aftrekken als een beroepskost in uw boekhouding indien de verplaatsing verband houdt met een beroepsmatige activiteit

Contacteer onze gratis fiscale hulplijn

Nog vragen? Als Cashaca gebruiker kan je onze gratis fiscale hulplijn contacteren en één van onze adviseurs helpt jou snel verder!