aftrekbare beroepskosten zelfstandigen

Handelsgoederen

Handelsgoederen zijn goederen die je aankoopt om nadien aan jouw klanten door te verkopen. Dit zijn duidelijk kosten gelinkt aan jouw professionele activiteiten de deze zijn dan ook volledig aftrekbaar. De BTW op deze aankopen kan je natuurlijk ook volledig terugtrekken.

Voorraadwijzigingen

Hier is wel een grote kanttekening bij te maken. Deze kosten zijn steeds volledig aftrekbaar maar deze kosten hebben niet altijd direct een impact op de berekening van jouw belastbare winst in het jaar dat je ze aankoopt.

Dit komt omdat op het einde van het jaar bij de berekening van jouw (bruto)winst er correcties moeten gemaakt worden voor voorraadwijzigingen. Indien de voorraad tijdens het jaar groeit dan moet deze aangroei van de waarde van jouw voorraad afgetrokken worden van de kosten aan handelsgoederen. Indien de voorraad tijdens het jaar daalt dan moet deze daling aan de kosten van handelsgoederen worden toegevoegd.

Concreet komt het er zo op neer dan de kosten van de aankoop van handelsgoederen impact zullen hebben op jouw belastbare winst in het jaar dat je deze verkoopt. De BTW op de aankoop trek je wel volledig terug in het kwartaal van aankoop.

PS: in Cashaca volstaat het per jaar de waarde van jouw beginvoorraad en jouw eindvoorraad in te geven. Cashaca zal dan automatisch deze correcties voor jou maken.

Een voorbeeld

Stel je koopt wenskaarten aan om deze door te verkopen aan jouw klanten.

  • Bij het begin van het jaar heb je er 1000 op voorraad liggen en je hebt daar in het verleden 100 euro voor betaald (excl. BTW). De waarde van jouw beginvoorraad is dan 100 euro.
  • Tijdens het jaar koop je 5000 extra kaarten aan en je betaalt hiervoor 500 euro. Verder verkoop je ook 4000 wenskaarten aan jouw klanten. De prijs waartegen je deze verkoopt is niet belangrijk.
  • De waarde van jouw voorraad op het einde van het jaar is dan 200 euro (2000 wenskaarten)

De waarde van jouw voorraad is dus met 100 euro toegenomen. De kosten van de aankoop van handelsgoederen was verder 500 euro. Deze 500 euro wordt nu gecorrigeerd door jouw kosten met 100 euro te verminderen waardoor jouw belastbare winst met 100 euro omhoog gaat.

Moet je elke voorraad wijziging registreren in jouw boekhouding?

Neen. Indien je een vereenvoudigde boekhouding voert zoals met Cashaca moet je dat niet doen. Je moet enkel op het einde van elk jaar de waarde van jouw voorraad schatten

Contacteer onze gratis fiscale hulplijn

Nog vragen? Als Cashaca gebruiker kan je onze gratis fiscale hulplijn contacteren en één van onze adviseurs helpt jou snel verder!