aftrekbare beroepskosten zelfstandigen

Fietsvergoeding

Wanneer je als zelfstandige jouw fiets gebruikt voor beroepsmatige verplaatsingen kan je gebruikmaken van een fietsvergoeding. Deze kilometervergoeding is een extra kost die je boven op de aankoop van een fiets die in jouw boekhouding mag opnemen.

Een forfaitaire kost per gefietste kilometer

De fietsvergoeding wordt berekend door het aantal kilometers dat je met de fiets aflegde naar aanleiding van jouw zakelijke activiteiten te vermenigvuldigen met €0,35. (€0,35 per km voor verplaatsingen in 2024, €0,27 per km in 2023)

Onder beroepsmatige verplaatsingen vallen dus o.a. jouw ritten van thuis naar kantoor, of naar een (potentiële) klant of leverancier. Ook ritten met de fiets naar bv een treinstation waarna je jouw beroepsmatige verplaatsing verderzet met de trein vallen hieronder.

Als fietser kies je vaak voor een veiligere, aangenamere fietsroute dan de korst mogelijke. Het is dan ook toegestaan om met deze langere routes ter werken bij het berekenen van het aantal gereden kilometers.

Hoe moet je deze gefietste kilometers bewijzen?

Je moet de gereden kilometers kunnen bewijzen door een rittenadministratie bij te houden die je bij een controle moet kunnen voorleggen. De meest basis manier is om de informatie van elke verplaatsing te noteren in een rittenboekje (op papier, in Excel). Daarin noteer je dan de datum van de rit, plaats van vertrek, plaats van aankomst, het aantal gereden kilometers en het beroepsmatig doel van de rit.

Hoe neem je een fietsvergoeding op in jouw Cashaca boekhouding?

Aangezien het hier niet gaat om een specifieke aankoop bij een specifieke leverancier maar om een forfaitaire kost moet je deze ingeven als een aankoop bij een fictieve leverancier. Als type leverancier kies je "particulier" en als naam geef je bv "Fietsvergoeding" op. Het bedrag van de aankoop bereken je door €0,35 te vermenigvuldigen met het aantal gereden kilometers. Aangezien er geen echte leverancier is is het bedrag aan BTW natuurlijk 0 euro. Als type aankoop kies je verder "diensten" en als kostencategorie kan je in de instellingen een extra categorie aanmaken "Fietsvergoeding".

De aftrekbaarheid van deze kost is 100%.

Verder vink je ook aan dat je deze aankoop niet opneemt in de BTW aangifte omdat het hier niet gaat om een echte aankoop.

Contacteer onze gratis fiscale hulplijn

Nog vragen? Als Cashaca gebruiker kan je onze gratis fiscale hulplijn contacteren en één van onze adviseurs helpt jou snel verder!